2017. jan 07.

Vízkereszt, vagy amit akartok

írta: Süticsokikeksz
Vízkereszt, vagy amit akartok

Január hatodikával, Vízkereszt napján, véget ér a karácsonyi ünnepkör, kezdődik a farsang, ami egészen hamvazószerdáig tart. Elsősorban azokról a szokásokról szeretnék írni, amelyek meghatározzák egy-egy népcsoport életét és természetesen közük vana sütihez és a csokihoz.

  1. Vízkereszt a Napkeleti Bölcsek (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) napja, akik Európát, Arábiát és Afrikát képviselték.
  2. Évszázadokkal ezelőtt sült bárányt ettek ilyenkor Krisztus és a háromkirályok látogatásának tiszteletére (általában nagy ünnepségeket, lakomákat rendeztek ezen a napon, és bár nem vagyok sem kultúrantropológus, sem néprajzkutató, feltételezem, hogy innen ered a farsangi időszakra eső báli szezon is).
  3. A leghíresebb karneválok, mint a velencei vagy a riói is erre az időszakra esnek.
  4. Spanyol, spanyol-amerikai kultúrában, de még Franciaországban is karika alakú kalácsot sütnek, a királyok gyűrűjét (Rosca/roscón de reyes, tortell, Gâteau des Rois… stb. neveken is ismert sütemény). Aki a kalácsban megtalálja a fából készült kisded Jézust, Gyertyaszentelő napján (február 2.) ünnepséget kell tartania.rosca_de_reyes_con_frutas.jpgRosca de reyes

  5. Néhány európai országban előző este a gyerekek kikészítik a csizmáikat, hogy ajándékokkal töltsék meg őket éjszaka, míg mások szalmát hagynak a házuk előtt a háromkirályok lovainak. (A cipős-ajándékos résznek utánanéztem, hogy hol szokás ez, de semmilyen információt nem találtam, így gyanítom, hogy ezt valaki összekeverte a Mikulással. Ha mégsem, kommentben szívesen venném a kiigazításotokat).
  6. A Görögkeleti Egyház hagyományai szerint a pap úgy szenteli meg a vizeket, hogy keresztet dob bele, melyet a hívek megpróbálnak megszerezni.
  7. Bulgáriában például a tengerbe dobják a keresztet, a férfiak pedig beúsznak érte és versengenek, ki szerzi meg elsőnek.
  8. Prágai hagyomány, a Háromkirályok úszás a Moldva folyóban, Vízkeresztkor.
  9. New Yorkban, az EL Museo del Barrio több, mint harminc éve felvonulással ünnepli a háromkirályok napját, ezrek részvételével, színes bábokkal, tevékkel.
  10. Magyarországon, sok helyen a gyerekek a falut végigjárva játszották el a bölcsek látogatásának történetét.

+1 Erre az időszakra esik az UNESCO az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listáján szereplő mohácsi busójárás is.

Természetesen egy sütiblog nem maradhat süti nélkül, ebben az időszakban legalább egyszer sütök fánkot. Mivel nem nagyon szeretem az olajban sültet, gyakran sütöm sütőben, ott szinte kizárólag lekvárosat, ha nagy ritkán mégis beadom a derekam az olajos verzióra, akkor viszont mindig csokoládékrémmel töltöm meg.

 Csokival töltött fánk

A tészához

300 ml tej
2 tojássárgája (fehérjét lefagyasztom, jó lesz egy fehérje-rántottához)
30g élesztő,
1 evőkanál porcukor (lehet panela is, vagy bármilyen más édesítőszer. Ha édesítőszert használunk, az élesztőhöz mindig adjunk 1 csipetnyi cukrot)
50g vaj
50ml rum, pici só
500g lisz

A csokis töltelékhez

180 ml (teljes) tej
2 tojássárgája (a fehérjét itt is lefagyasztom)
50 g cukor (vagy bármilyen más édesítő, én néha panelát, néha eritritolt használok, panelából 1-2 teáskanálnyit, eritritolból, mivel annak édesítőereje kb. 60%-a a cukorénak, ezért abból a teljes 50g-ot beleteszem)
1 evőkanál vanília kivonat
2 evőkanál kukoricakeményítő
50g Casa Luker csokipasztilla

Először a tésztát készítjük el. Az élesztőt megfuttatjuk, majd a langyos liszttel (én beteszem a mikróba max. fél percre) és a többi alapanyaggal jól összedolgozzuk. (Ha sok időm van, a kenyérsütőgéppel végeztetem el a munkát). Másfélszeresére kelesztjük.

Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. Alacsony hőfokon összemelegítjük a tejet, a tojássárgáját, a vanília kivonatot és a kukoricakeményítőt. A hőmérséklet ne legyen magasabb 80 Celsius foknál, mert a tojásból rántotta lesz a tejben. Amikor a keverék már puding sűrűségű, hozzáadjuk a csokipasztillát és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Ezután habzsákba töltjük és kihűtjük.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, langyos helyen letakarva még 30 percig kelesztjük. Kb. 170 Celsius fokos olajban (ha nincs hőmérőnk, egy fakanál nyelét az olajba mártjuk, és amikor buborékok tapadnak a nyélre, megfelelő a hőmérséklet) megsütjük. Először fedő alatt, a megfordítás után már nincs szükség fedőre. Lecsöpögtetjük és kihűtjük.

Amikor a fánkok kihűltek, oldalról megszúrva megtöltjük őket.

Szólj hozzá

farsang csokoládé csoki fánk vízkereszt Süticsokikeksz Casa Luker