2017. feb 26.

Ostoros kalács

írta: Süticsokikeksz
Ostoros kalács

Az egyik kedvenc receptem, mert kiadós és nagyon finom. Be kell vallanom, nem igazán az egészséges kategóriába esik, de néha belefér. Bár nem szabadna, de egyszer-egyszer a gyerekeim reggelire is kaphatják, de csak klasszikus, főzött kakaóval és csakis olyan napon, amikor sportolnak. Ha az iskolába kell sütni valamit, akkor is ez készül, mert a hozzávalókból két kalács lesz, így biztosan mindenkinek jut. A nyári bográcsozások elmaradhatatlan kísérője, legalábbis nálunk. Ugyanis egy-egy tartalmasabb leves mellé, vagy „sűrűbb” bográcsos egytál után desszertnek nem is kell több.

Néhány megjegyzés a recepthez, azoknak, akik odafigyelnek a szénhidrátokra:

  • azért, hogy kevésbé legyen bűntudatom, legfeljebb fele-fele arányban teljes kiőrlésű lisztet is használok a finomliszt mellé
  • ha eritritet használok cukor helyett, a tejbe, az élesztőhöz akkor is normál cukrot teszek, mert a gombák nem egészségtudatosak, ők csak cukorral tudnak szaporodni
  • porcukrot sosem veszek, tökéletesen megfelel a kávédaráló, panelát, eritritet és nyírfacukrot is így szoktam porítani
  • bármilyen új receptet próbálok ki, a cukormennyiséget minimum felezem, inkább harmadolom. Töltelék esetén „necces”, mert akkor a mennyiség nagyon is számít, ilyenkor inkább felezek.
  • a töltelékbe 200 g porcukor kell eredetileg, de mint fentebb írtam, ha nagyon keveset teszek bele, akkor nem lesz elég a töltelék mennyisége

Hozzávalók:

700 g liszt
csipet só
400 ml tej
50g élesztő
30-60 g panela (porcukor változatban)
3 tojásfehérje
3 evőkanál makadámdió olaj (Mokhado)
50g olvasztott vaj

a töltelékhez:

250g vaj
100 g panela (porcukor változatban)
1 teáskanál vanília kivonat
3 evőkanál kakaó (én továbbra is Casa Lukert használok)

100 ml tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük a liszttel, a maradék tejjel, a cukorral, a tojásfehérjével az olajjal és az olvasztott vajjal. Lágy tésztává dagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, kissé átgyúrva 6 cipóra osztjuk és ruhával letakarva még fél órát pihentetjük.

Ezalatt elkészítjük a kakaós krémet: az összes hozzávalót habosra keverjük.

A cipókat 3 mm vastagságú téglalapokra nyújtjuk, megkenjük a krémmel, a hosszabb oldala mentén feltekerjük és hármat-hármat összefonunk.

Kivajazott tepsibe tesszük (én sütőpapírt használok, így spórolok a kalóriával), tojássárgájával megkenjük és 190 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

img_0232.jpg

Szólj hozzá

makadámdió olaj Mokhado Süticsokikeksz Casa Luker